Sok z kwiatu czarnego bzu

20160608_133651

 

Pyszna sprawa i samo zdrowie ! W czerwcu szukamy na łąkach krzewów obsypanych białymi kwiatami, zrywamy i do roboty !

20160607_101524

Z baldachów osypuje się żółty pyłek, więc żeby go nie stracić, szybko i sprawnie obrywamy listki, grubsze gałązki i przeganiamy żyjątka, które na pewno się zabrały razem z kwiatami.

Teraz trzeba zmielić kwiaty w maszynce do mięsa, żeby ze zmiażdżonych kwiatowych tkanek uwolnić wszystkie zdrowe składniki. Mielimy razem z cytryną, kwaskiem cytrynowym, lub przesypując witaminą c w proszku.

20160607_110525

Zmielone kwiaty wrzucamy do garnka z wodą, w której  pływa sobie cytrynka 🙂

20160607_110416

20160607_110806

Tak rozdrobnione kwiaty, w garnku z wodą i cytryną, trzeba krótko zagotować i odstawić pod przykryciem do następnego dnia.

Nastepnego dnia przecedzamy sok przez czystą bawełnianą ściereczkę, wsypujemy cukier, w proporcji 1:2 , czyli jedna część cukru na dwie części wody i znowu zagotowujemy.

Gorący sok rozlewamy do słoików,  zakręcamy i odstawiamy do góry nogami, do wystygnięcia. Nie pasteryzujemy. Gotowe !20160608_130801

Sok przygotowuję na podstawie receptury Doktora Henryka Różańskiego, którego stronkę rozanski.li bardzo sobie cenię i wszystkim polecam jako kompendium rzetelnej wiedzy zielarskiej.

Sok jest wspaniały nie tylko w smaku, ale również pomocny przy przeziębieniach. Polecam wtedy słodzić nim napar z lipy. Smacznego, na zdrowie !

2 myśli na temat “Sok z kwiatu czarnego bzu”

  1. Great goods from you, man. I have understand
    your stuff previous to and you are just extremely
    wonderful. I actually like what you have acquired here, really like what you
    are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care
    for to keep it smart. I can not wait to read
    much more from you. This is really a tremendous site.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *